Nieuws

11 maart 2016

verslag Millstone tour & tasting

Op vrijdag 26 februari 2016 verzamelden 20 casQueteers zich bij brasserie Den Engel in Baarle Nassau. Einddoel: een Millstone tour & tasting bij de firma Zuidam. Nadat we bij brasserie Den Engel van een kop koffie met vlaai hadden genoten maakten we de korte wandeling naar Zuidam. We werden ontvangen door Patrick van Zuidam, die ons eerst de geschiedenis van het familiebedrijf Zuidam schetste.

Vervolgens leidde Patrick ons rond door het bedrijf, waarbij we een uitgebreide toelichting kregen op alle stappen van het productieproces. Voor sommigen de eerste blik achter de schermen en voor anderen de zoveelste, maar de passie en het vakmanschap van Patrick valt iedereen op. Geen vraag is te gek, Patrick neemt de tijd om openhartig te antwoorden. Over de gebruikte ingredienten, de vorm van de ketels en het belang van goede vaten en de zoektocht die dat oplevert.

In 2014 is de capaciteit bij Zuidam flink uitgebreid door aanschaf van twee extra ketels. Dat betekent dat er ook extra vaten nodig waren. Patrick vertelt over de sherryvaten, ze gebruiken het liefst heel oude vaten uit die Zuidam direct bij Spaanse bodega’s aankoopt.  In het warehouse komen we ook de drie vaatjes van de casQueteers tegen. Twee jaar geleden (februari 2014) hebben we ze gevuld.

En toen was het tijd om te proeven… Patrick heeft samples getrokken uit de drie vaatjes van de casQueteers. Het zijn ‘octaves’ met een inhoud van iets meer dan 50 liter, gemaakt van oud sherryhout. De verwachte rijpingstijd is drie tot vier jaar, dus ze zijn nu op of over de helft. De kleur is prima, qua smaak hebben alle vaatjes al een behoorlijke volwassenheid. De vaatjes proeven ieder verschillend, als Patrick de drie vaatjes mengt (als een soort small batch) komt het beste van alle drie naar voren! Uitgebreide proefnotities volgen later. In de loop van 2017 moeten we ze weer proeven voor het bottelen.

Tijdens het proeven vertelt Patrick over de plannen die hij heeft om Zuidam fors uit te breiden. We krijgen een sneak preview van de bouwtekeningen voor de nieuwe stokerij. De landerijen er omheen wil Patrick gebruiken om zijn eigen graan te kweken, zodat Zuidam het hele proces “from grain to bottle” in eigen hand heeft. Tot slot bedanken we Patrick voor deze fantastische middag en overhandigen hem een klein presentje.

Bij Den Engel blikken we onder het genot van een hapje en drankje terug op een leuke, leerzame en gezellige middag. De passie, het vakmanschap en de openhartigheid van Patrick werden door iedereen zeer gewaardeerd. We mochten in de keuken kijken van een prachtig familiebedrijf, vol plannen voor toekomst. We proefden onze drie vaatjes, die al heel goed op weg zijn. En wat was het een leuke groep, met beginnende liefhebbers, gevorderde proevers en alles daar tussenin. Dat alles plus de ontmoetingen en het samen genieten maakten het tot een onvergetelijke middag.

 

 

nieuws
About adri